מתלבטים בין קריאת חירום לרופא לפניה לחדר מיון בבית חולים?
כול אחד מאיתנו עלול להיקלע אל אחד מהתרחישים הללו: השעה כבר 23:00 והפעוט מפתח בהפתעה חום גבוה, בעל שהחל לסבול מכאבי בטן עזים או רעיה בהיריון שמתלוננת על שחשה ברע. כאן מתחילה ההתלבטות בין המתנה לשעות הפעילות של המרפאות, קריאת חירום לרופא או פניה לחדר מיון בבית חולים.
אז לאן ניתן לפנות כשהמרפאות סגורות? אנשי הצוות המקצועי מבית חברת יד להחלמה מציינים שרבים מהישראלים אינם מודעים לזכויותיהם ואינם יודעים שחוזרי משרד הבריאות מחייבים את קופות החולים לספק שירותי בריאות למבטחיהן גם כשהמרפאות נסגרות, דהיינו, החל מ- 19:00 בשעות הערב ועד לשעות פתיחה של המרפאות בבוקר וכן בשבתות ובחגים.
שירותי מוקדי החירום הטלפוני
על פי תקנות משרד הבריאות, קופות החולים מחויבות בהפעלת מוקד טלפוני מאויש על ידי מוקדנים, לצורך מתן מענה עבור קריאת חירום לרופא וניתוב כול פונה אל השירות הרפואי המתאים מבין מבחר השירותים הקיימים, זאת בהתאם למצב המטופל ושיקולים נוספים.
במקרה של קריאת חירום לרופא, מוסמך המוקדן להפנות את המטופל אל מוקד רפואי לילי (זאת במידה ומצבו הרפואי של המבוטח מאפשר את הדבר והמוקד הרפואי ממוקם במרחק סביר), לשלוח רופא לביקור בית או לתת לו הפניה (טופס 17) לחדר המיון בבית החולים הקרוב.
בהקשר זה, ראוי להבהיר שלצד מוקדי החירום שמפעילות קופות החולים, קיימת אפשרות לפנות גם אל מוקדי חירום המופעלים על ידי חברות חיצוניות שלהן יש הסכמי התקשרות עם קופות החולים.
מתן מענה לקריאות חירום באמצעות לחצני מצוקה
שירות המוקד הטלפוני של קריאת חירום לרופא זמין ברוב הקופות 247 (למעט קופת חולים לאומית, בה השירות זמין בשעות הלילה בלבד), ומאויש על ידי צוות רפואי מקצועי (רופא בעל ניסיון בתחומי הרפואה הראשונית, אחיות ומוקדנים שעברו הכשרה עיונית ומעשית), אם לצורך מתן ייעוץ, הפנייה אל השירות הרלוונטי, שליחת רופא לביקור בית או מתן טופס התחייבות למיון על פי הצורך, מה שפוטר את המבוטח מאגרת התשלום.
חשוב להדגיש שפנייה ישירה אל חדר המיון ללא טופס 17 וללא אשפוז בבית החולים תחייב את הפונה בתשלום אגרת מיון ובמימון הטיפול בחדר המיון, למעט מצבים הקבועים בחוק. שירות נוסף הנותן מענה לקריאות חירום הוא לחצני מצוקה. מדובר במכשיר הקיים במגוון טכנולוגיות מתקדמות, ומאפשר יצירת קשר מידי עם מוקד החירום בלחיצה על הלחצן.