כל מה שצריך לדעת על הזמנת רופא הביתה
בכל חורף עולה מספר החולים בצורה ניכרת, התור לרופאי המשפחה בקופות החולים מתארך והולך, והחולים ובני משפחתם מוצאים עצמם מחכים זמן רב בתור יחד עם חולים נוספים, מחליפים ביניהם חיידקים ומדביקים זה את זה. הזמנת רופא הביתה היא הפתרון הטוב ביותר לקבלת טיפול רפואי בלי היחשפות לחולים אחרים. צוות חברת יד להחלמה, המתמחה בשירותים רפואיים עד הבית למוסדות ולאנשים פרטיים, מרחיבים על היתרונות שבביקור רופא בביתכם.
צפיפות
מצד אחד, החורף מביא איתו מחלות שונות כמו שפעת ודלקת ריאות, המחייבות אותנו לקבל טיפול רפואי, ולעיתים אפילו להתאשפז. מצד שני, קופות החולים עמוסות, כאמור, חדרי המיון ומחלקות האשפוז מלאים, והגעה אליהם מחייבת היחשפות לחיידקים נוספים ולמחלות שעדיין אין לנו, דווקא במצב בו הגוף חלש ממילא וקשה לו יותר ללחום במחלות. הדבר נכון גם כאשר מדובר ברפואת מבוגרים ואולי אפילו יותר כאשר מדובר ברפואת ילדים.
שירות רפואי מעבר לשעות העבודה
מחויבות קופות החולים בכל הקשור לזמינות השירותים הרפואיים לאחר שעות העבודה אינה בהירה דיה, ולמרות שכל הקופות מחזיקות מוקדי חירום אליהם ניתן לפנות בשעות בהן הקופה סגורה, גם שם נתקלים באותן בעיות כמו בקופת החולים עצמה, של ריבוי חולים וחיידקים. ואם נוסיף לכך את הקושי של טיולים ליליים עם ילדים חולים, או כשאתם חולים בעצמכם, למוקד רפואי , שאינו תמיד קרוב, נבין כי הרבה יותר נוח לבצע הזמנת רופא לביתכם, גם אם השירות עולה קצת יותר.
איך מבצעים הזמנת רופא?
ישנן כל מיני אפשרויות לביצוע הזמנת רופא הביתה: ניתן להזמין ביקור רופא דרך קופות החולים, דרך ביטוחי בריאות פרטיים או דרך חברות פרטיות. בכל מקרה של הזמנת שירות רפואי הביתה ישנו תשלום, בין אם לקופת החולים, לחברת הביטוח או לחברה הפרטית. שירותי קופת החולים והביטוח הפרטי כרוכים בהשתתפות עצמית נמוכה יחסית, אך השירותים מוגבלים הן מבחינת שעות השירות והן מבחינת סוג השירות שניתן להזמין. שירותי החברות הפרטיות עולים מעט יותר, אך מכסים סל שירותים נרחב יותר, ובחלק מהמקרים החברות עובדות עם הקופה והטיפול זול יותר בשעות בהן אין שירותי רפואה בקופה.
לא רק לקשישים וחולים כרוניים: שירותי ביקור רופא בבית המבוטח
אתם חשים ברע ומבינים שעליכם לפנות לרופא. אלא שזוהי שעת לילה מאוחרת ומרפאות קופות החולים כבר סגורות. מה עושים? האם להמתין עד למועד פתיחתה של המרפאה, או שמא מדובר במצב מסכן חיים הדורש הגעה לחדר מיון במהירות האפשרית?
אין כמעט אדם שלא נקלע אל התרחיש הזה או לתרחיש שהנו מורכב אף יותר, כמו למשל תינוק הסובל מהופעה פתאומית של חום גבוה המלווה בתסמינים נוספים או הורה מבוגר שמתאונן על מיחושים וכאבים בלבו.
אנשי הצוות המקצועי מבית חברת יד להחלמה מסבירים שבסיטואציות הללו קיימות עוד שתי אופציות נוספות שהן פניה למוקד רפואי לילי של הקופה או מטעמה, וכן שירות של ביקור רופא בבית המבוטח.
שירות רפואי הולם בכול שעות היממה
מבית חברת יד להחלמה מוסיפים כי חוק ביטוח בריאות ממלכתי משנת 1994 וכן חוזר מנכ"ל משרד הבריאות משנת 2008 (שירותים רפואיים בשעות בהן מרפאות קופות החולים אינן פעילות) מחייבים את קופות החולים להעמיד לרשות המבוטחים שירות רפואי הולם בכול שעות היממה, דהיינו בשעות ובימים שהן סגורות.
השירות מיושם באמצעות הפעלת מוקד טלפוני מאויש, שתפקידו לנתב את המבוטחים שזקוקים לשירות רפואי בזמן שהמרפאות אינן פעילות לנותן השירות המתאים. מעטפת השירותים כוללת ייעוץ טלפוני או מקוון (על פי העדפתו של המבוטח) עם רופא מומחה (דוגמת רופא משפחה, רופא ילדים וכדומה), כמו גם הזמנת שירות ביקור רופא בבית המבוטח, הפנייתו אל מוקד רפואי לילי או לבית החולים, זאת על פי צורכי המקרה.
המקרים שבהם ניתן להסתייע בשירותי ביקור רופא
חשוב לדעת כי הפנייתו של המבוטח אל מוקד מרפאתי לילי תיעשה רק בתנאי שהמרחק בין מקום מגורי המבוטח והמוקד המרפאתי הוא עד 30 דקות נסיעה לכול היותר, תוך התחשבות במצבו הרפואי.
במידה ומצבו הרפואי של המבוטח אינו מאפשר לו הגעה למוקד מרפאתי לילי, או שמרחק הנסיעה אל המוקד הלילי הקרוב גבוה מ- 30 דקות ואין לקופת החולים שירות חלופי מתאים, המוקדן יזמין ביקור רופא בבית המבוטח.
השירות מותנה בכך שזמן הגעתו של הרופא לבית המבוטח אינו עולה על 90 דקות. במצבי חירום רפואיים וכן במקרים שבהם אין לקופות החולים שירותים חלופיים אחרים, יופנה המטופל לחדר מיון. במקרים של הפניית מבוטחים לבית החולים באמצעות מוקדי השירות, שאז נושאות הקופות במלוא עלות הביקור.
ביקור רופא עד הבית: באילו מקרים ניתן להסתייע בשירות זה? המדריך
חוק ביטוח בריאות ממלכתי, שנחקק עוד בשנת 1994, קובע שקופות החולים מחויבות בהעמדת שירות רפואי נאות לרשות מבוטחיהן במשך כל שעות היממה, לרבות בימים ובשעות שבהן הן סגורות.
אנשי הצוות המקצועי מבית חברת יד להחלמה מציינים כי אף על פי כן, רבים מקרב מבוטחי קופות החולים עדיין סבורים שביקור רופא עד הבית הוא שירות שנועד בעיקר לחולים כרוניים וקשישים סיעודיים.
כך יוצא שפלח גדול מהאוכלוסייה הכללית נוהג להסתייע בשירות החיוני במצבי חולי חמורים בלבד, ואו במקרים שבהם לא ניתן להביא את המטופל אל המרפאה, אם מפאת מצבו הרפואי או סיבות אחרות. ביתר המקרים, מבוטחים החשים ברע בזמן שהמרפאות אינן פעילות, ממתינים בדרך כלל לשעות פתיחתן.
פנייה עצמאית של מבוטחים לחדר מיון
אם מתעורר בקרב המבוטחים חשש שמא מדובר במצב מסכן חיים, שאז הם פונים עצמאית לחדר מיון או מפונים על ידי אמבולנס לבית החולים הקרוב. בהקשר זה, ראוי להבהיר כי בהתאם לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, הטיפול הרפואי הניתן בבית החולים כרוך בתשלום אגרת מיון וכן בעד הטיפול בחדר המיון.
הדבר נכון, למעט מקרים בהם הופנה המטופל לבית החולים באמצעות מכתב רפואי או טופס 17, או מקרים ספציפיים המפורטים באתרים של משרד הבריאות וקופות החולים, ומזכים בפטור מלא או חלקי מתשלום האגרה ועלות הטיפולים.
אז באילו מקרים ניתן להסתייע בשירותי ביקור רופא עד הבית? חברת יד להחלמה מסבירים שמבוטחי קופות החולים זכאים לשירות בשעות שבהן הן מרפאות הקופה והן מוקדי הרפואה הדחופה אינם פעילים.
מוקדי שירות טלפוני מאויש
במידה ועולה הצורך בשירות רפואי כלשהו מעבר לשעות פעילותן של קופות החולים, הן מעמידות לרשות המבוטחים שלהן מוקדי שירות טלפוני מאויש. מוקדי השירות מנתבים את הפונים אל נותני השירות הרלוונטיים.
רשימת האפשרויות כוללת הפניה למוקד רפואי לילי של הקופה או גורם מטעמה, ביצוע ביקור רופא עד הבית או ההפניה לחדר המיון. באופן כללי, המבוטחים מופנים למוקד רפואי לילי בהתחשב במצבם הבריאותי ובתנאי שהמרחק בין המוקד ומגורי המבוטח מסתכם
ב- 30 דקות נסיעה לכול היותר.
ביקורי בית נערכים במצבים רפואיים המחייבים זאת או כשלקופות החולים אין שירות חלופי מתאים. במקרים שבהם אין לקופות מוקדי רפואה דחופה פעילים או שירותי ביקור בית באזור המגורים של המבוטח, או שמצבו הבריאותי מחייב זאת, הוא יופנה לבית החולים.